Chapter 15 – The Camera Arts




Download 37 Kb.
TitleChapter 15 – The Camera Arts
Date conversion29.07.2012
Size37 Kb.
TypeDocuments
Sourcehttp://dev.prenhall.com/divisions/hss/marketing/art_central/media/volume_11/book
Related:

Chapter 15 – The Camera Arts


Multiple Choice Questions with Slides


1. (Slide: Louis Daguerre’s Le Boulevard du Temple) (fig. 445; p. 329)

Perfecting the photographic process, Louis Daguerre, in this photo from 1837, was able to include __________ in his photographs.

a) buildings

b) street scenes

c) people

d) motion

Answer: (c)


2. (Slide: Margaret Bourke-White’s At the Time of the Louisville Flood) (fig. 455; p. 336)

This photographer was associated with Life magazine. The photographer is:

a) Julia Margaret Cameron

b) Margaret Bourke-White

c) Ansel Adams

d) Alfred Stieglitz

Answer: (b)


3. (Slide: Joel Meyerowitz’s Porch, Provincetown) (fig. 458; p. 338)

This artist, known primarily for color photographs of the natural environment, is:

a) Eliot Porter

b) Sonia Landy Sheridan

c) Edward Steichen

d) Joel Meyerowitz

Answer: (d)


4. (Slide: Sergei Eisenstein’s Battleship Potemkin) (fig. 463; p. 341)

Still images from the Battleship Potemkin demonstrate the montage technique of one of the great innovators of film editing. The Russian filmmaker is:

a) Vladimir Tatlin

b) Lucas Samaras

c) Sergei Eisenstein

d) D. W. Griffith

Answer: (c)


5. (Slide: Nam June Paik’s ^ TV Buddha) (fig. 471; p. 346)

This artist is best known for expanding the traditional limitations of artistic media by incorporating video and electronic media into his/her artwork. The artist is:

a) Nam June Paik

b) Jerry Uelsmann

c) Sonia Landy Sheridan

d) Eliot Porter

Answer: (a)
^

Multiple Choice Questions without Slides



6. Fernand Leger’s Ballet Mecanique, with its juxtaposition of representational and abstract simple forms (p. 340), demonstrates that artists were initially drawn to film because of:

a) its power of emotion

b) its inexpensiveness

c) its formal potential

d) its availability

Answer: (c)


7. The device invented in the 16th century (p. 328) as a means of capturing and fixing images from the natural world whose name means dark room, is:

a) film noir

b) camera verite

c) praxiscope

d) camera obscura

Answer: (d)


8. Despite the success of the daguerreotype, it had its drawbacks (p. 330), primarily:

a) the image could not be reproduced

b) colors were not true to life

c) it produced poorly in books

d) the cost of the apparatus

Answer: (a)


9. The wet-plate collodian (p. 331) was introduced by a British sculptor named:

a) Herschel Walker

b) William Henry Fox Talbot

c) Margaret Cameron

d) Frederick Archer

Answer: (d)


10. What makes Andy Warhol’s film Empire so unusual (p. 342) in comparison to traditional films?

a) he added written text to the work

b) they equated “reel time” to “real time”

c) each film is less than a minute long

d) the actors are all animals

Answer: (b)


11. Nam June Paik’s TV Bra for Living Sculpture (pp. 346-347) attempted to:

a) simulate trashy films of Hollywood

b) make a careful political statement

c) embarrass his audience

d) humanize technology

Answer: (d)


12. Sound was introduced into film (pp. 342-343) in the year:

a) 1959

b) 1927

c) 1900

d) 1939

Answer: (b)


13. The first great master in film editing (p. 340) was:

a) Fernand Leger

b) D.W. Griffith

c) Lucas Samaras

d) Andy Warhol

Answer: (b)


14. In filmmaking, each unbroken, continuous sequence of movie frames (p. 340) with the camera still rolling is called a:

a) take

b) shot

c) roll

d) pan

Answer: (b)


15. The first American film to fully utilize “every known trick of the filmmaker’s trade” (p. 343) resulting in a masterful work was:

a) The Wizard of Oz

b) Fantasia

c) Citizen Kane

d) The Jazz Singer

Answer: (c)


Short Answer Questions


16. What was the process that formed the basis of modern photography called?


17. The process of arranging the sequences of a film after it has been shot in its entirety is called _______.


18. Russian filmmaker Sergei Eisenstein contributed a powerful visual editing technique to filmmaking utilizing widely disparate images to create a fast-paced multifaceted image. What is this technique called?


19. What are some of the functions of photography?


20. A publication, which served as a major outlet for American photographers from 1936 onwards, was _______.


21. In film, a(n) _______ shot occurs when the camera sweeps across the terrain and covers a wide area of view.


Essay Questions


22. Was photography accepted as a legitimate art form in the 19th century? Why or why not?


23. Discuss the early history of photography with regard to people and photographic processes.


24. What is computer-generated imagery and why is it important for the future?


25. Compare and contrast Gary Hill’s Crux with Bill Viola’s Stations.


26. Discuss the content of Andy Warhol’s film Empire.






Add document to your blog or website
Place this button on your site:
essays


The database is protected by copyright ©CoolEssay 2000-2011
send message
Lectures, essays
Documents