Chapter 10 – Drawing




Download 38 Kb.
TitleChapter 10 – Drawing
Date conversion05.07.2012
Size38 Kb.
TypeDocuments
Sourcehttp://dev.prenhall.com/divisions/hss/marketing/art_central/media/volume_11/book
Related:

Chapter 10 – Drawing


Multiple Choice Questions with Slides


1. (Slide: Raphael’s Saint Paul Rending his Garments) (fig. 274; p. 203)

Raphael’s _______ drawing illustrates the skill and patience required of this dry medium.

a) conte crayon

b) pastel

c) pencil

d) metalpoint

Answer: (d)


2. (Slide: Georgia O’Keeffe’s Banana Flower) (fig. 276; p. 205)

Famous for close-ups of flowers, the artist of this work is:

a) Edgar Degas

b) Georgia O’Keeffe

c) Piet Mondrian

d) Henri Matisse

Answer: (b)


3. (Slide: Kathe Kollwitz’s Self-Portrait, Drawing) (fig. 277; p. 205)

In this drawing, the artist has revealed the expressive capabilities of _______ as a medium.

a) fresco

b) pen and ink

c) charcoal

d) the computer

Answer: (c)


4. (Slide: George Seurat’s Cafe Concert (fig. 278; p. 206)

This is a work by the artist:

a) Georgia O’Keeffe

b) George Seurat

c) Jennifer Bartlett

d) Walter De Maria

Answer: (b)


5. (Slide: Jean Dubuffet’s ^ Corps de Dame) (fig. 288; p. 213)

According to Sayre, this drawing of a woman can be read as:

a) an attack on academic figure drawing

b) an appreciation of the female nude

c) a depiction of a femme fatale

d) none of the above

Answer: (a)


^

Multiple Choice Questions without Slides



6. Leonardo da Vinci made a drawing, Virgin and Child with St. Anne and Infant St. John, for a fresco of the same title (p. 197). This type of drawing is called:

a) a wash

b) a cartoon

c) dry media

d) an edition

Answer:(b)


7. The early sketches for Raphael’s The Alba Madonna (p. 200) reveal:

a) a brilliant color palette

b) the influence of Paul Cezanne

c) that it was based on an earlier work

d) speed and fluidity

Answer: (d)


8. Vija Celmin’s drawing of the ocean (p. 206) is an example of a highly developed photorealist _______ drawing on paper.

a) conte crayon

b) pastel

c) ink

d) pencil

Answer: (d)


9. By the end of the 15th century, artists and collectors such as Vasari (p. 191) had come to recognize that drawings could:

a) be made just as quickly as prints

b) replace fresco painting

c) sell for easily as much as paintings

d) embody the artist’s creative genius

Answer: (d)


10. Dry drawing media consists of coloring agents (p. 199), which are mixed with _______ that hold them together.

a) binders

b) pigments

c) grouts

d) media

Answer: (a)


11. A popular drawing medium during the Renaissance consisted of a stylus of gold, silver, or other metal (p. 203), that was dragged across a prepared ground of lead white, bone and water. This process was called:

a) conte crayon

b) terazzii

c) graphite drawing

d) metalpoint

Answer: (d)


12. The artist who felt that a cut line made with scissors (p. 216) could acquire more feeling than a pencil or charcoal was:

a) Vincent van Gogh

b) Henri Matisse

c) Paul Cezanne

d) Paul Gauguin

Answer: (b)


13. When ink is diluted with water and applied in broad flat areas (pp. 212-215), the result is called a:

a) sketch

b) cartoon

c) wash

d) sinopie

Answer: (c)


14. _______ is a form of soft carbon discovered in England in 1564 (p. 206); it became the medium in one of the most common drawing tools—the pencil.

a) metalpoint

b) charcoal

c) conte

d) graphite

Answer: (d)


15. Beverly Buchanan’s drawings and sculptures (pp. 210-211) were inspired by:

a)the desert of the Southwest

b) hand-built shacks of the rural South

c) the New York skyline

d) ocean waves

Answer: (b)


Short Answer Questions


16. Which artist in this chapter is thought to have been the most proficient and inventive pastel artist?


17. What are the two media categories of drawing? Name one technique from each category.


18. What advantages does wet drawing media such as the quill pen and iron gall ink, have over dry media?


19. What do artists apply to charcoal drawings to keep them from smudging?


20. Which art created a drawing by completely erasing another artist’s work?


21. Which artist is known for his/her paper cut-outs?


Essay Questions


22. Discuss the Chinese tradition of drawing with a brush.


23. Discuss the significance of drawing as an art medium during the Renaissance.


24. Identify the purposes of drawing throughout history.






Add document to your blog or website
Place this button on your site:
essays


The database is protected by copyright ©CoolEssay 2000-2011
send message
Lectures, essays
Documents